Kinderpodotherapie


Kinderen zijn volop in ontwikkeling. Het onderstel ook. Na één tot twee jaar kunnen kinderen lopen. De beentjes staan dan in een O-stand en de voeten zijn plat. Op een gegeven ogenblik worden de benen rechter en kunnen ze zelfs een lichte X-stand krijgen. Rond het zevende of achtste levensjaar zou alles weer recht moeten staan.
Is dit wel normaal? Dat vragen veel ouders zich tijdens het opgroeien van hun kinderen af. Bij twijfel, maak een afspraak !

 

Andere benadering


Kinderen uiten zich niet zoals volwassenen dat doen. Ze klagen niet snel over pijn, maar zullen eerder aangeven dat ze niet willen lopen. Soms gaan ze zitten tijdens een wandeling of ze willen gedragen worden.
Onze benadering is dus ook anders. We laten een kind zoveel mogelijk zelf vertellen, ouders kunnen waar nodig aanvullen. Tijdens het onderzoek leggen we uit waar sommige spullen voor nodig zijn en waar we naar kijken. Het is belangrijk dat een kind gerustgesteld en gemotiveerd aan het behandelplan begint.
Daarnaast is het van belang dat hulpmiddelen er ‘gezellig’ uitzien. Zo mogen de kinderen, wanneer ze zolen krijgen, zelf de kleur van het afdekmateriaal kiezen. Dat vinden ze leuk. Ortheses maken, doet hen denken aan kleien. Dat is gunstig, want dan worden ze met plezier gedragen.

 

Veel voorkomende klachten bij kinderen zijn:


Verkeerde of slecht passende schoenen; waar dient u op te letten bij het kopen van schoenen voor kinderen?
Afslijtende schoenen: scheef afslijtende schoenen te wijten aan een verkeerde voetstand
Afwijkend looppatroon: bijvoorbeeld sloffen, struikelen en het overdreven naar binnen/buiten zetten van de voeten
Afwijkende voetboog: kinderen met holvoeten of platvoeten
Hielpijn (Morbus Sever)
Enkelklachten: omzwikken van de enkels
Knieklachten: deze klachten zijn vaak te wijten aan O-benen of X-benen
Pijnklachten: pijn aan voeten, enkels, benen, heupen of rug
Standsafwijkingen: aan de tenen en voeten
Tenenlopen: afwikkelingsprobleem waarbij kinderen op hun tenen lopen

 

Verder werk ik samen met Denise Koorevaar, kinderfysiotherapeut. Zij heeft haar  praktijk ook in het centrum van Dordrecht. voor meer informatie zie  https://stadspraktijk.com/